Voor dinsdag 2 maart staat er een Winterse stoofpot met koolraap en runderreepjes op het menu. De voorbereidingen (zoals wassen en snijden) kosten ongeveer 15 minuten, en daarna ben je nog 20 minuten aan het koken voordat je gerecht klaar is. Daarna hopen we dat het er ongeveer zo uit ziet:
Het recept hiervoor vind je bij de benodigdheden in de box, maar is hier ook digitaal te vinden: Winterse stoofpot. Daarin staan ook de voedingsinformatie en een indicatie van de portie-groottes. Een overzicht van de inhoud van het recept staat ook onderaan deze pagina.
Daarnaast is er natuurlijk ook een instructiefilmpje:
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 400 gram aardappelen
- 250 gram koolraap
- 1 winterwortel
- 100 gram spruitjes
- 2 eetlepels vloeibare margarine (bak en braad)
- 1 theelepel paprikapoeder
- 4 takjes tijm
- 2 cm gemberwortel
- 2 magere runderlappen
Benodigdheden:
- Snijplank (2x)
- Mes (2x)
- Koekenpan (2x)
- Maatbeker
- Vork
- Eetlepel
- Thee lepel
Bereidingswijze:
- Was de aardappelen en snijd ze in 4 tot 6 stukken.
- Snij de uiteinden van de wortel en de koolraap af. Schil de wortel en de koolraap met een dunschiller of schilmesje zodat het er schoon uitziet. Snijd de wortel in plakken van 0,5 cm dik.
- Snij de koolraap doormidden, leg de koolraap op de vlakke kant neer en snij hem in plakken van 1 cm breed. Snij de plakken in repen van 1 cm breed en daarna in blokjes van 1 á 2 cm.
- Maak de spruitjes schoon en zet een kruisje onder in de spruitjes, zodat ze sneller en gelijkmatiger gaar worden.
- Doe 1 eetlepel van de vloeibare margarine in een pan en verwarm deze, bak de groente hierin 2 minuten aan op middelhoog vuur. Doe de aardappelen en 100 ml water erbij. Doe er 1 theelepel paprikapoeder en de tijm bij en stoof alles in ongeveer 10 minuten gaar met de deksel op de pan (je kunt met een vork gemakkelijk in de aardappelen prikken).
- Schil het stukje gember en snijd het zo klein mogelijk.
- Pak een schone snijplank en een schoon mes voor de runderlappen. Snijd de runderlappen in reepjes van 1 cm en daarna in blokjes van 2 á 3 cm.
- Doe 1 eetlepel vloeibare margarine in een andere koekenpan en verwarm deze. Bak hierin de runderreepjes, met de gember en wat paprikapoeder in 5-7 minuten gaar (de reepjes zijn mooi bruin geworden). Verdeel dit over de stoofpot.